Allt från pasta till risotto

Allt från pasta till risotto

Det italienska köket är ett av de mest kända och utbredda köken i världen. I det italienska köket finns det olika recept på risotto, rätter med pasta och så vidare. I dag ska vi fokusera på en av Italiens nationalrätter – spaghetti.

På italienska betyder spaghetti små strängar, vilket syftar på dess utseende. Denna typ av nudlar fördes in från Kina på 800-talet. Naturligtvis hade den ursprungligen inte den form som vi kallar spaghetti. I början var det en soppa som kokades av ris och skurna vermicelli. Sedan skapade italienarna denna nya version genom att lägga till tomatsås och ost för att göra måltiden ännu godare. Italienare äter vanligtvis denna mat med färska basilikablad eftersom de anser att de ger ännu mer smak än bara riven parmesanost.

Det italienska köket är särskilt känt för sin användning av naturliga ingredienser av hög kvalitet. Detta inkluderar tomater och olivolja (som ingår i de flesta rätter), vitlök, salt och peppar (som används med måtta för att bevara ingrediensernas smak), vin (när det är lämpligt) och grönsaker som kronärtskockor, basilika, fänkål och auberginer. Det finns också några berömda italienska efterrätter som tiramisu, biscotti och cannoli.

De mest populära rätterna i Italien varierar beroende på region, men de brukar inkludera spaghetti, risotto alla Milanese, gnocchi med Bolognese- eller pestosås och lasagne.

Det italienska köket är känt för sin mångfald och sina högkvalitativa råvaror, så att äta det blir en oförglömlig upplevelse. Kom bara ihåg att äta långsamt, njuta av måltiden och prata med dina matgäster. Bon appetit!

Vissa tycker om att laga italiensk mat hemma. Andra föredrar att gå ut och äta på en italiensk restaurang i Falköping. Det fina är ju att man kan göra precis som man vill. Vissa maträtter kanske man vågar sig på hemma medan man hellre testar andra på restaurang där kocken är utbildad och kan sin sak.


Kommentarer är stängda.