Träna hemma i vardagsrummet

När de flesta tänker på träning så kommer ofta bilder på svettiga gym och avancerade maskiner fram i ens tankar. Och ja, gymmet kan vara ett perfekt ställe att träna på just av den anledningen att det är en träningslokal som har alla saker man kan tänkas behöva.

Men, många har heller inte tid att ta sig till gymmet, kanske finns det inte ens ett gym inom lämpligt avstånd och det närmaste gymmet har längre pendligstid än vad du faktiskt spenderar inne på gymmet. Andra anledningar finns också, det kostar ofta att gå på gym och alla har inte möjlighet att lägga de pengarna, eller så vill man helt enkelt använda pengarna till något annat.

Då passar det perfekt att träna hemma! Det är lätt att hitta tid till det, hur länge ligger du annars i den där soffan och gör ingenting? Den tiden blir då perfekt för att träna hemma.

Varför är det smart att träna hemma?

 1. Det är billigt. Att träna hemma kostar ingenting. Du kan använda din kropp som vikt och behöver inte alla de dyra maskinerna. Om du vill öka tyngden så kan du absolut köpa vikter som hantlar eller fotledsvikter men det går lika bra att använda ex. petflaskor med vatten!
 2. Det är bekvämt. Vad kan vara bekvämare än att träna i sitt eget hem? Du behöver inte oroa dig över vad andra tycker och tänker, du kan se ut precis hur du vill (du kan till och med ha minimalt med kläder, ingen kommer döma dig förutom kanske dina grannar på våningen mitt emot…).
 3. Det är effektivt. Detta stämmer om du bara går till gymmet för att använda maskinerna. Dessa maskiner är jättebra för att isolera vissa muskelgrupper men om du vill träna stora områden effektivt så är det fria övningar som är det bästa. Med fria övningar så aktiverar du flera muskelgrupper istället för att sitta i en maskin och endast träna en muskel.

Så vad ska man göra då?

Du kan enkelt sätta ihop ett eget träningsprogram genom att välja själv vad du vill stärka. I denna artikel kommer det ges ett förslag på några rutiner du kan variera din träning hemma.

Instruktioner

Gör alla övningar och vila sedan. Gör övningarna igen och fortsätt så i 15 minuter för ett snabbt träningspass eller längre om så önskas. Du har inga krav på hur många varv du ska hinna utan fokusera istället på att utföra övningarna korrekt. Vill du ha en mer utmanande träning kan du lägga till olika former av vikter eller öka tempot.

Träningspass 1

 • 10 Squats. Eller knäböj som det kallas på svenska.
 • 10 Utfall.
 • 10 Kickbacks. Stående eller på alla 4, går att variera.

Träningspass 2

 • 10 Crunches. Som en halv sit-up.
 • 10 Liggande benlyft. Går att variera, 1 ben, på sidan…
 • 10 Ben och arm dipp.

Träningspass 3

 • 10 Armhävningar
 • 10 Dips
 • Ryggglyft

Träningspass 4

 • Välj en favoritövning från varje föregående pass och sätt ihop till ett eget träningspass.

Om du så vill så kan du göra dessa träningspass flera gånger i veckan eller om du bara vill ha ett komplement till annan träning eller inte kan/ vill träna så mycket så kan du göra ett pass per vecka. Hur mycket du orkar och klarar av är helt upp till dig själv beroende på tidigare erfarenheter.

Sedan är det känt att vardagsmotionen är väldigt viktig. Se till att du går runt 10 000 steg om dagen. Om du inte uppnår detta mål under en vanlig dag så ge dig ut på en promenad! Du behöver inte springa eller ens jogga om du inte känner att du klarar av det. Börja känn efter vad du är kapabel till och börja där. Snart springer du avstånd som du inte trodde var möjliga!

 

Hoppas denna artikel och träningsprogrammet kunde hjälpa dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *