Musik vid träning förbättrar prestationen

Många av oss har musik i lurarna under träningspasset för att hålla motivationen på topp. Är det så att musik faktiskt gör någon skillnad för träningen? Kort svarat, ja. I detta inlägg tänkte jag gå igenom tre olika sätt som musiken gynnar dig och din träning.

  • Hjälper dig hålla fokus.
    Denna punkt är nog den viktigaste för mig personligen. Gym kan vara högljudda men störande moment nästan överallt. Med sin favoritmusik i hörlurarna går det betydligt lättare att inte börja tänka på annat och bli distraherad. En ditrationsmoment är hur mycket det svider i rumpan vid knäböj till exempel. Då kan musiken hjälpa dig att fokusera på att orka med de där sista två repetitionerna. Träningen brukar bli lättare med musik helt enkelt.
  • Du blir taggad.
    Detta är en självklarhet för de allra flesta. I princip vilken situation kan förändras med rätt bakgrundsmusik. Tänk dig hur det skulle vara utan musiken i alla träningsmontage i Rocky-filmerna. Inte lika taggat eller hur? Med rätt musik blir man motiverad till att träna hårdare och det blir roligt istället för jobbigt att gå till gymmet och ta ut sig. Den hjälper dig att hamna i rätt mindset.
  • Hjälper till med tempot.
    De föregående punkterna fokuserade mest på styrketräning men musiken är bra att ha med sig i de flesta träningsformer. Om du ska göra något repetitivt som exempelvis jogga eller cykla kan rätt musik vara guldvärt för att hålla sitt tempo uppe. Man kan lätt räkna sina steg/trampningar efter musiken och på så sätt lätt hitta ett tempo som passar. Här är det dock viktigt att tänka på vilken typ av musik man kör. Ett tips är att variera mellan låtar som har lite olika takt. På så sätt kan man få till en sorts intervallträning om det är något man är intresserad utav.

Själv så älskar jag att ha musik vid träning och skulle nog inte komma iväg till gymmet särskilt ofta utan den. Har ni lite tips på bra träningsmusik så lägg gärna en kommentar på inlägget. Det var allt för den här gången.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *